Sociaal gemaakt in Gent

 

Onder het motto ‘Sociaal Gemaakt’ namen Ministry of Makers en Stad Gent in 2018 het initiatief om de sociale economie te verbinden met de reguliere economie. Meer creatieve makers, particulieren en bedrijven moeten zo hun weg vinden naar de maatwerkbedrijven en kansen bieden aan kwetsbare doelgroepen.

Volmaakt is gegroeid uit dit initiatief.

Sociaal gemaakt Gent 2018

Ministry of Makers, designplatform Oost-Vlaanderen

Volmaakte samenwerking 

Passies, skills, en het gemeenschappelijk streven naar schoonheid en perfectie komen samen in de designcollecties.

De samenwerking designer en maatwerkbedrijf is een win-winsituatie waarin het potentieel en de verwachtingen van beide partners als gelijkwaardig worden beschouwd. Maatwerkbedrijven kunnen zich verder ontwikkelen op vlak van (product)innovatie en marketing én hun medewerkers zinvol en duurzaam werk geven. Designers kunnen hun creaties in de markt zetten en samenwerkingen verkennen met bedrijven met een sociaal oogmerk. Het resultaat van deze samenwerking is méér dan de som van de delen. Een ‘volmaaktheid’ die zich niet zozeer weerspiegelt in de perfectie van de objecten maar in een ‘volmaakte samenwerking’ tussen de makers.

[PARTNERS MAATWERKBEDRIJVEN]

Labeur vzw

 

atelier Compaan

Designers ontwerpen een innovatief en kwaliteitsvol product op maat van de productielijnen in een maatwerkbedrijf.

[PARTNER DESIGN] Livable Platform – Designer Sep Verboom.

De Gentse creatieveling Sep Verboom (1990) is tegelijk ontwerper en sociaal ondernemer, minder begaan met de objectivering van het resultaat, meer met de context waarin het zich afspeelt.

‘Te vaak meten we succes en winst in termen van economische waarden. Wat is er gebeurd met het belang van het welzijn van mensen en de gezondheid van onze omgeving?’

Via zijn Livable® platform brengt Verboom partners samen die net zo divers zijn als hun geografie: van de Peruaanse Amazone tot Indonesië, en van lokale overheden of commerciële bedrijven tot NGO’s.

Verboom studeerde af in Industrieel Ontwerp (HOWEST) en in Duurzame Ontwikkeling (VIVES), beide in Kortrijk (BE).

Zijn collaboratieve aanpak werd internationaal erkend, met talrijke tentoonstellingen en prijzen. In 2018 won Sep Verboom de Belgische Henry Van De Velde Award voor Jong Talent. In 2020 leverde zijn engagement voor sociaal geëngageerd design hem de prestigieuze titel ‘Designer of the Year’ op van Biennale Interieur.

VOLMAAKT PROJECT PARTNERS 

‘Sociaal gemaakt in Gent’.  – 2018

DESIGNPARTNERS: Livable platformCas Moor – Valerie Bervoet

MAATWERKBEDRIJVEN: Labeur vzw – atelier Compaan

Dit Volmaakt project is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

Volmaakt bouwt aan een inclusieve wereld via de kracht van design. Ons designlabel verbindt ontwerpers en maatwerkbedrijven, en ontwikkelt sociaal duurzame designproducten.