Sociaal circulair gemaakt in Vlaams Brabant

De provincie Vlaams-Brabant, het stadsbestuur van Leuven en Volmaakt vzw steken hun schouders onder het project “Sociaal Gemaakt in Vlaams-Brabant”. Circulaire economie is de focus van dit ambitieus project. 

Een jaar werkten bedrijven uit de sociale economie en zorgorganisaties, samen met designers, aan de creatie en realisatie van sociaal circulaire designobjecten. De eigen reststromen dienen daarbij als grondstof. 

Het doel is om te bouwen aan een circulaire economie die én de afvalberg verkleint én de medewerkers van maatwerkbedrijven en zorgorganisaties zinvol én kwaliteitsvol werk bezorgt.

Sociaal gemaakt in Vlaams-Brabant moet de basis leggen voor het begin van een heuse People Made-collectie: designobjecten, sociaal gemaakt in Vlaams-Brabant!

In dit project daagde Volmaakt Livable Platform (Sep Verboom) uit om samen te werken met het Leuvense VELO vzw om een nieuwe bestemming te vinden voor overtollige fietsen en fietsonderdelen.

De Curve-lamp is het resultaat van deze samenwerking. De lamp wordt voor het eerst getoond tijdens FOR THE NOW, een initiatief van Flanders DC & Design September.

[PARTNER maatwerkbedrijf]

Bij Velo vzw gaan we aan de slag met de reststromen uit de fietsherstelplaats. Alle onderdelen van de fiets die normaal gezien in de containers terecht komen worden onder de loep genomen. Zo krijgt dit afval straks een tweede leven.

Voor de ontwikkeling van circulaire producten en/of concepten begeleiden we organisaties die hun afval een tweede leven willen geven. Designers ontwerpen een innovatief en kwaliteitsvol product op maat van de productielijnen in een maatwerkbedrijf.

[PARTNER design] Livable Platform – Designer Sep Verboom.

De Gentse creatieveling Sep Verboom (1990) is tegelijk ontwerper en sociaal ondernemer, minder begaan met de objectivering van het resultaat, meer met de context waarin het zich afspeelt.

Via zijn Livable® platform brengt Verboom partners samen die net zo divers zijn als hun geografie: van de Peruaanse Amazone tot Indonesië, en van lokale overheden of commerciële bedrijven tot NGO’s.

In 2018 won Sep Verboom de Belgische Henry Van De Velde Award voor Jong Talent. In 2020 leverde zijn engagement voor sociaal geëngageerd design hem de prestigieuze titel ‘Designer of the Year’ op van Biennale Interieur.

VOLMAAKT PROJECT PARTNERS 

‘Sociaal circulair gemaakt in Vlaams Brabant’.  – 2021/2022

DESIGNPARTNER: Livable platformSOCIALE WERKPLAATS: Velo vzw

PEOPLE MADE – Verkoopplatform voor de sociale economie in Vlaams Brabant.

Dit Volmaakt project is mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Vlaams Brabant en Stad Leuven

Volmaakt bouwt aan een inclusieve wereld via de kracht van design. Ons designlabel verbindt ontwerpers en maatwerkbedrijven. We ontwikkelen sociaal duurzame designproducten.