Voor mens en planeet

Bijen leveren ons een geweldige dienst. Ze zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem en zorgen al miljoenen jaren voor de verspreiding van planten op onze planeet. Helaas staat het voortbestaan van deze werkers onder druk.

Volmaakt verkent de mogelijkheden om mensen op een toegankelijke en speelse manier te inspireren om dit probleem op te lossen. We nodigden drie designers uit om hun versie van een bijenhotel te ontwerpen. Alle drie delen ze de hoop en de visie dat design een steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de leefwereld van de bij én onze planeet.

De bijenhotels zijn uiteraard gemaakt bij maatwerkbedrijven. Samen met onze partners creëren we duurzame tewerkstelling.

ontwerp Ubbe Vandenameele

Solitaire bijen?
Solitaire bijen zijn de bijen waar je waarschijnlijk nog nooit over gehoord hebt, maar vergis je niet: ze zijn de meest productieve bestuivers. De opdracht aan de designers was dus simpel: ontwerp een bijenhotel voor deze solitaire harde werker.

Er zijn ongeveer 20 000 – 30 000 soorten bijen in de wereld. We spreken meestal over de westerse honingbij, maar de meerderheid is solitair. Ze leven niet in bijenkorven en ze produceren ook geen honing. Van ‘s morgens tot ‘s avonds verzamelen ze stuifmeel en voedsel voor hun nageslacht.

“Eén enkel bijenhotel kan honderden solitaire bijen tot leven brengen en een schakel in de keten zijn die kan bijdraagt aan het voortbestaan ​​van bloemen, bomen, dieren en onze ecosystemen als geheel.”

Een thuis voor de bij
Net zoals bij het ontwerp van een huis vertrek je bij een bijenhotel vanuit de behoeften van de bewoners. Na onze research ism Honey bee Valley – UGent en enkele boeiende gesprekken met bijenexperten voelen we ons zeker: de solitaire bij zal zich thuisvoelen in onze ontwerpen.

ontwerp Studio Lauka