Bee design

Voor mens en planeet

Bijen leveren ons een geweldige dienst. Ze zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem en zorgen al miljoenen jaren voor de verspreiding van planten op onze planeet. Helaas staat het voortbestaan van deze werkers onder druk.

Volmaakt verkent de mogelijkheden om mensen op een toegankelijke en speelse manier te inspireren om dit probleem op te lossen. We nodigden drie designers uit om hun versie van een bijenhotel te ontwerpen. Alle drie delen ze de hoop en de visie dat design een steentje kan bijdragen aan het verbeteren van de leefwereld van de bij én onze planeet.

De bijenhotels zijn uiteraard gemaakt bij maatwerkbedrijven. Samen met onze partners creëren we duurzame tewerkstelling.

bloem

Solitaire bijen?
Solitaire bijen zijn de bijen waar je waarschijnlijk nog nooit over gehoord hebt, maar vergis je niet: ze zijn de meest productieve bestuivers. De opdracht aan de designers was dus simpel: ontwerp een bijenhotel voor deze solitaire harde werker.

Er zijn ongeveer 20 000 à 30 000 soorten bijen in de wereld. We spreken meestal over de westerse honingbij, maar de meerderheid is solitair. Ze leven niet in bijenkorven en ze produceren ook geen honing. Van ‘s morgens tot ‘s avonds verzamelen ze stuifmeel en voedsel voor hun nageslacht.

Studio Lauka - ontwerpschets

“Eén enkel bijenhotel kan honderden solitaire bijen tot leven brengen en een schakel zijn in de keten die bijdraagt aan het voortbestaan ​​van bloemen, bomen, dieren en ons ecosysteem als geheel.”

Design voor bijen
Net zoals bij het ontwerp van een huis vertrek je bij een bijenhotel vanuit de behoeften van de bewoners. Na onze research ism Honey bee Valley – UGent en enkele boeiende gesprekken met bijenexperten wisten we aan welke voorwaarden een bijenhotel voor solitaire bijen moet voldoen.

We nodigden drie designers uit om hun versie van een huis voor bijen te ontwerpen en dit resulteerde in drie concepten:

  • Studio Lauka – Nidus
  • Nathaphon Sulimphuni – Beemo
  • Ubbe Vandenameele – Little Bee
 
 

Foto: Honey bee Valley – UGent

 
 

Nidus

Designer Studio Lauka

NIDUS (Uit het Latijn: letterlijk ‘nest’, eind 17e eeuw.) Het feitelijk bestaan van de solitaire bij stoelt op 3 randvoorwaarden: water, voedsel en een nestplaats. Dit project wil verder kijken dan het object ‘bijenhotel’ en een bewustwording naar voor schuiven. De nestplaats heeft namelijk enkel zin als alle randvoorwaarden juist zijn. Drie objecten voor de drie randvoorwaarden: een waterreservoir, een bloembak en een bijenhotel. Objecten die op zichzelf kunnen bestaan of samen in hun constellatie een microklimaat vormen. Zo kan maximaal afgestemd worden op diverse noden en omgevingen (een dakterras, een kleine stadstuin, een bloemenweide, …).

Beemo

Designer Nathaphon Sulimphuni

Beemo is geïnspireerd op hedendaagse architectuur. Door zijn modulariteit kan je eenvoudig een model samenstellen op maat van de omgeving. Door de abstracte vorm met gepersonaliseerde voorplaat kan je eindeloos veel combinaties maken.

Little Bee

Designer Ubbe Vandenameele

Ons leven en bij uitbreiding de planeet zou er anders uitzien indien solitaire bijen niet bestonden. Ze zijn vitaal voor bloemen, bomen, dier en mens. Een derde van ons voedsel is afhankelijk van insecten en andere bestuivers. Door menselijke impact dreigen bijen uit te sterven. Daarom wilde Ubbe Vandenameele een bijenhotel  ontwerpen dat eenvoudig in elke tuin te implementeren is. Hangend in een boom, aan de muur of staand op elegante pootjes in de border Dit bijenhuisje past in de kleinste ruimte.

CDM 2021 – presentatie eerste prototypes

In 2021 werd ons project geselecteerd voor de Contemporary Design Market, een exclusief exposure- en verkoopplatform voor zowel gevestigde als opkomende Belgische ontwerpers die in verschillende ontwerpdisciplines werken. Contemporary Design Market maakt deel uit van het Design September-programma en is een initiatief van Flanders DC, Wallonie Design en Design September.